Beleef de Achterhoek

De Langenbrinck Eerlijk Heerlijk ligt in de gemeente Oude IJsselstreek nabij de Kempermolen. Deze omgeving is rijk aan kerk- en fietspaden. Vroeger was de omgeving van Ulft en Terborg het kloppende hart van de Achterhoekse ijzerindustrie. Tegenwoordig is het een gebied vol erfgoed en cultuurhistorie in een vriendelijk rivierenlandschap. Samen met de eeuwenoude bosgebieden rondom Varsseveld, Breedenbroek en Sinderen, vormt het de veelzijdige gemeente Oude IJsselstreek. Heden en verleden komen hier overal samen! Stap of trap door het afwisselende landschap en ontdek de pareltjes van Oude IJsselstreek.

Neem de tijd om de Achterhoek te verkennen. Je kunt hier heerlijk onthaasten, de tijd voor jezelf en voor elkaar nemen, heerlijk op de fiets naar de omliggende dorpen. De Achterhoek is door de Fietsersbond uitgeroepen tot het beste fietsgebied van Nederland. In Natuur- en recreatiegebied Engbergen vind je een openluchttheater, speeltuin en golfbaan. Wil je je zintuigen prikkelen? Wandel het blotevoeten pad: elke stap geeft een nieuwe sensatie. Langs het kabbelende water van de Oude IJssel & AA-strang zijn meer wandel- en fietsmogelijkheden.  Ook kasteel Anholt ligt op fietsafstand. Wil je langer genieten van onze mooie omgeving, dan kun je een verblijf boeken bij Joke en Dick (onze buurtjes) in het vakantiehuisje Binnenste Buuten, Molenweg 20 in Breedenbroek.

Laat je inspireren op het DRU Inspiratiepunt-VVV. Dit is dé plek waar je als bezoeker de Oude IJsselstreek én de regio Achterhoek ervaart. Het DRU complex bevat onder meer een theater, restaurant, poppodium, muziekschool, bibliotheek en een Turks cultureel centrum. De DRU Cultuurfabriek is gevestigd in de gebouwen van de vroegere ijzergieterij DRU, direct gelegen aan de rivier Oude IJssel.

Overnachten in de buurt van de DRU kan in het naastgelegen dorp Silvolde bij Bed & Breakfast Make a Wisch van Irma José en Marco, dichtbij leuke restaurants in het centrum. De naam vindt haar oorsprong in de naam van de gemeente. Tot 1 januari 2005 behoorde Silvolde bij de gemeente Wisch. Hun appartement is ruim en schoon. Aan alles is gedacht: zitgelegenheid, televisie, houtkachel, eethoek, keuken, badkamer en ruime slaapkamer. Een aanrader is het heerlijke ‘boergondische’ ontbijt, waarbij zoveel mogelijk verse streekproducten worden geserveerd. Bovendien legt B+B Make a Wisch direct een link naar het goede doel van de stichting ‘Make-a-Wish’. Als ouders van 2 jonge kinderen ondersteunen zij dit goede doel door een deel van de opbrengst te doneren aan deze stichting.

Het Grenslandmuseum bevindt zich in het oudste pand van Dinxperlo (1787). Dinxperlo ligt op de grens van Duitsland. De zuidelijke stoep is reeds in Duitsland, waar het Duitse plaatsje Süderwick begint. Als je links en rechts kijkt, dan zie je inderdaad de typische verschillen: de ene helft van de staat ziet er Duits uit, de andere Nederlands. Een belevenis om op de grens te fietsen.

Ook een bezoek aan Bredevoort, het bekende nationale boekenstadje is een aanrader. In de 10e eeuw was Bredevoort slechts een karrenspoor door het moeras, een brede voorde. Door de ligging werd Bredevoort een belangrijke vestingstad. In de 21e eeuw is het nog steeds een charmant stadje. Het middeleeuwse centrum heeft liefhebbers van boeken, kunst, geschiedenis, ambacht en muziek veel te bieden. 

Op zomerse dagen is een verkoeling in het veelzijdige recreatiegebied Slingeplas, eveneens in Bredevoort, heerlijk. Het zandstrand, de ruime ligweiden en voorzieningen zijn ideaal voor een dagje uit. Kinderen vermaken zich uitstekend op het strand en op de diverse speeltoestellen. Je kunt hier heerlijk wandelen, fietsen en vissen. De toegang tot het recreatiegebied is gratis.

In Aalten vind je het nationaal onderduikmuseum. Het huis, een rijksmonument, is naar de sfeer van de tijd 1940-1945 ingericht. De originele onderduikplek en de schuilkelder zijn beide nog toegankelijk. Markt 12 geeft weer hoe mensen in Nederland en in Duitsland de oorlogsjaren meemaakten. Indrukwekkende persoonlijke verhalen die je interactief ervaart.

Een bezoek aan NatuurlijkBUITEN aan de Toldijk 11 in Sinderen is voor de natuurliefhebber een aanrader. Maak een wandeling door de kleurrijke tuin waar je allerlei vogels kunt horen en zien maar ook vlinders, bijen, hommels en andere insecten op de kleurrijke bloemen. Door de vogels te (leren) herkennen, beleef je de natuur vlakbij huis nog intenser, waardoor je er nog meer van gaat genieten. Anna geeft tijdens de workshop ‘Tuinvogels herkennen’ nog veel meer tips! Nog meer activiteiten van Aart en Anna vind je op hun website.

Het Montferland, een prachtig natuurgebied voor fietsers en wandelaars, is zo’n tweehonderdduizend jaar geleden ontstaan door opstuwing van het landijs. Het gebied is onderdeel van een stuwwal die zich vanaf het Montferland via Kleef en Nijmegen richting de Betuwe uitstrekt. De gemeente Montferland bestaat uit gezellige dorpen en de kasteelstad ‘s-Heerenberg. Een bezoek aan het kasteel Huis Bergh is de moeite waard.

Wil je actief bezig zijn, dan kun je bij Golfclub ’t Lohr in Voorst kennismaken met de golfsport. Iedereen kan daar terecht om te golfen, vanwege het laagdrempelige karakter. Na een korte uitleg krijg je de kans om een ronde te spelen op de prachtige 9 of 18 holes korte golfbaan. Op de Driving Range kan je eerst de lange slag oefenen. Gegarandeerd leuk uitje voor iedereen.

In onze kapschuur vind je verschillende folders, flyers en tips om mee te nemen.